2013. február 24., vasárnap

Radírozz!

Ha létezik ilyen fogalom, akkor nekem a kedvenc szépségápolási tevékenységem a radírozás. Amellett, hogy nagyon hasznos, picit minden radírozás után úgy érzem, hogy újjászületik a bőröm, meg egy kicsit én is.


Miért van rá szükség?
A bőr élettani tulajdonsága, hogy a felhám (Epidermis) legalsó részében, az alaprétegben a sejtek folyamatos osztódással termelődnek, és a felsőbb rétegek felé lökődnek. Mivel egyre távolabb kerülnek a felhám alatti, tápláló irharétegétől (Dermis), folyamatosan elvékonyodnak, majd elhalnak -szaruréteget képezve a bőrön- végül pedig leválnak. Ideális esetben. Azonban erre a leválásra, mivel nem történik minden optimálisan gördülékenyen, jó néha rásegíteni. Persze nem kell túlzásokba esnünk, elég hetente két alkalommal, zsíros bőrűeknek esetleg háromszor. Nagyon érzékeny bőrűek pedig kérjék ki a kozmetikusuk tanácsát, hogy mikor mi lehet az ő bőrükre megfelelő készítmény, mert nekik például a mechanikai radírokkal nagyon óvatosan kell bánniuk.

A bőrszövet felépítése

Amennyiben radírozni szeretnénk, alapvetően két lehetőségünk van, ha az otthonra beszerezhető termékeket vesszük figyelembe. Vagy mechanikai vagy enzimes peelinget választunk. Érzékenyebb bőrre inkább az enzimes hámlasztást szokták javasolni. Ezekben a készítményekben az enzimek meggyorsítják a szaruleválás folyamatát, így nagyon gyengéden végzik el a felszíni hámlasztást, miközben finoman tisztítják a bőrt. Mivel az - általában papayából vagy ananászból nyert - enzimek meggyorsítják a sejtképződés folyamatát, így ez a peeling gyönyörűen megújítja a bőrt.
A mechanikai radírok hatóanyaga valamilyen nagyon apró szemcsés anyag, a teljesség igénye nélkül például barackmag-, dióhéj-, kávé-őrlemény, tengeri só, cukor, finom kvarchomok vagy agyag. A valóban nagyon pici szemcsék a körkörös mozdulatokkal végzett radírozás közben mechanikailag távolítják el az elhalt hámsejteket, fokozzák a  bőr mikrocirkulációját, így frissítik, élénkítik és üdévé varázsolják az arcbőrt.

A felhám felépítése


Aranyszabályok
Az arc radírozásakor könnyed, körkörös mozdulatokat végezz!
Mindig kerüld ki a szemkörnyék érzékeny bőrét!
Radírozás után mindig használj tonikot, hogy visszaállítsd a bőr megfelelő PH-értékét!


Recept
Otthon is elkészíthető finomságos radír, melyet használhatsz az egész testedre, kézre és lábra kifejezetten jó, de én arcra nem ajánlanám:


Hozzávalók:
0,5-0,75dl olívaolaj
100g kristálycukor vagy só
2 csepp illóolaj, ha szeretnéd (például ylang-ylang télen, nyáron pedig menta)

Elkészítés:
1. Az illóolajat, ha szeretnél élni vele, akkor cseppentsd bele az olívaolajba!
2. Keverd össze az olajakat a kristálycukorral egy kis tálkában!
3. Radírozz!
(Mondtam, hogy egyszerű :-)!)



De ha inkább a kész kozmetikumoknál maradnál, akkor én ezeket ajánlom:

SOTHYS Delicious Scrub, testre
Fahéj és gyömbér illatú, szerecsendió őrleményt tartalmazó testradír. A kissé durva szemcsék miatt a Sothys ezt a terméket érzékeny bőrre nem ajánlja, de szerintem, ha óvatosan használod, úgy elkerülheted az irritációt. Már csak azért is, mert a lekvár-szerű állagát a rengeteg finom olajnak köszönheti ez a kis bőrmegújító csoda, melyek gazdagon táplálják majd a testedet. Használat közben egy keleti szeráj fürdőjében érezheted magad.


LUSH, Porridge szappan, bőrmegújító hatással, érzékeny bőrre


Ez az édes, narancs illatú szappan rengeteg zabot tartalmaz, mely nyugtatja és puhítja az érzékeny bőrt, továbbá a zabdarabkák jól át is radírozzák, anélkül, hogy irritációt okoznának. Az édes narancsolaj pedig lágyan megszabadít a felhalmozódott méreganyagoktól. Meglepődtem én is, de szappan voltához képest tényleg finom puha lett a bőröm a Porridge-os tusolás után.


BY TERRY Graine de Rose, arcra


Lágy, krémes állagú, rózsás illatú radír-maszk, melyet 5-10 percig nyugodtan fent hagyhatsz a bőrödön, miután körkörös mozdulatokkal átradíroztad az arcodat (esetleg a nyakadat és a dekoltázsodat is). A rózsabimbó őrlemény mechanikailag fejti ki hatását, de miközben maszkként használod, a többi hatóanyag mélyebbre szívódik fel, és segíti a sejtek megújulását is. Valóban gyengéd, így ha érzékeny a bőröd, akkor is bátran átadhatod magad a Grain de Rose rózsás illatának és textúrájának.


SOTHYS Beauty Garden Wallnut Shells Exfoliant, arcra


A SOTHS bio termékcsaládjának szemcsés radírja finom dió-őrleményt tartalmaz, mely határozottan, de gyengéden távolítja el az arcról az elhalt hámsejteket. Natúr, de kissé édeskés, kellemes illata van. Én jobban szeretem a mechanikai radírokat, és azok közül is ez a kedvencem. Nem utolsó szempont, hogy nem csak a radír, de az egész Beauty Garden termékcsalád parabénmentes.


A szakmai segítséget köszönöm Paganoni-Székely Orsolya kozmetikusnak.
(Képek forrása: nails.hu, sothys.hu, madisonperfumery.com, lush.hu, pinterest.com, wikipedia.org illetve saját)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése