2012. október 9., kedd

A Thai masszázs

Épp úgy, ahogy az Ayurveda sem csak egy sima masszázs, a thai masszázs sem az, hanem egy  holisztikus gyógyító rendszer része.

A Krisztus előtti harmadik század környékén, a buddhizmus tanainak elterjedésével az ayurvedikus tudomány és orvosi gyakorlat is meghonosodott Thaiföld területén. A thai masszázs és gyógyító filozófia az Ayurvéda tudományában gyökerezik, alapját annak technikája és filozófiája adja. Bár más kultúrák is erősen befolyásolták, így például a kínai orvoslás vagy a jóga is nagy hatással volt kialakulására.



Mivel a buddhista filozófia jelenti az alapját, így nem meglepő, hogy holisztikus gyógymódról beszélünk, tehát a testi-, a lelki-, és a szellemi síkot kerek egészként tekinti és kezeli. Filozófiája szerint a testen belül meridián vonalak (egyfajta energia-pályák) futnak, melyeken keresztül áramlik a Qi (életenergia). Ha a testben bármilyen fájdalom érzékelhető, az annak a tünete, hogy az életenergia nem tud megfelelően áramlani.



A thai masszázs alapvető célja tehát, hogy a testben húzódó meridián vonalak mentén feloldja a blokkokat, hogy a Qi újra akadály-mentesen áramolhasson. A blokkok oldása a meridiánokon elhelyezkedő akupresszúrás pontok kezelésével történik.
A masszőr akupresszúrás nyomásokat, kopogásokat alkalmaz, illetve nyújtó és lazító mozdulatokat "végeztet" a testtel, több jóga elemet is felhasználva.



A masszázs a földön, egy matracon, általában -vallási okok miatt- ruhában történik. A masszázshoz megfelelő öltözetet minden szalonban biztosítanak.
Sajnos én nagyon csiklandós vagyok, így a ruhában történő thai masszázst nehezen viselem. De szerencsére a legtöbb szalonban van arra lehetőség, hogy olajos masszázst kérjünk.



Fizikai és lelki síkon a thai masszázs célja a fájdalmak és a merevségek oldása, illetve a rugalmas, elengedett állapot helyreállítása.
Saját tapasztalat szerint a hátfájásra ez a legjobb orvosság.

(Képek forrása : Google és a www.termeszetgyogyasz.eu oldal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése